I detta inlägg skriver jag om ett av mina förvärv på Tradera: En ”svensk” 386:a: Victor V386MX. Jag ropade hem den för 500 kr (2019). Jag minns när jag besökte Myrorna någon gång tidigt 2000. Då stod dessa och samlade damm för 50 kr styck i ett hörn. Tack vare trender såsom Retrogaming och Dosgaming, har äldre datorer gått upp i pris rejält.
Victor V386MX specifikationer
CPU: 386 SX 16 MHz
Minne: 4 mb (expanderat med 30-pins minnen)
Floppy + IDE controller
Datorn har en rätt unik formfaktor för att vara en 386:a. Den är riktigt slimmad. Luckorna i fronten är 3.5 tums uttag. CPU, minne, VGA + IDE kontroller sitter på ett ISA-kort enligt nedan.
Byta ut / reparera Dallas RTC DS1287
Realtidsklockan, Dallas RTC DS1287 var slut när jag fick datorn, så ett första steg var att koppla ett 3V-batteri till denna. Först installerade jag en sockel på moderkortet. För att komma åt ”batterikontakterna” på realtidsklockan får man slipa sig fram till PIN 16 och 20, sedan rengöra polerna, kleta dit lite flux och löda dit ett par kablar, som man sedan fäster i ett 3V-batteri.
PS2toDIN
Sen behövde jag en PS2 till DIN adapter för att koppla in ett tangentbord. Har tyvärr inget gammalt tangentbord med DIN-kontakt liggandes. Fick beställa en adapter från brittiska eBay. Testade för skojs skull att även fråga på Kjell och Company men det bäste den unge herrn i kassan kunde erbjuda var PS2 till USB.
IDE2CF
Som lagringsmedia installerade jag ett 4 GB Compact Flash-kort. Jag beskriver den proceduren närmare i följande länk: hur installera MS-DOS på ett IDE2CF-kort på en dator utan floppy. Tack vare Ontrack Disk Manager kan jag använda stora partitioner (2gb) även på en äldre dator.
OPL3LPT
Som ljudkort i denna dator valde jag ett OPL3LPT-kort jag haft liggandes ett tag. Perfekt för Adlib-stöd i äldre DOS-spel!
Jag passade även på att byta ut 80mm-fläkten som sitter monterat i chassit, då den väsnades.
Nu saknar jag endast en seriell mus så är bygget klart!