Reparera ditt Gameboy, steg för steg

Gameboy

En läsare var snäll nog att skicka mig sitt trasiga Gameboy (tusen tack, Stefan!). I detta inlägg beskriver jag hur du reparerar vanliga fel på detta klassiska handhållna spel från Nintendo. Förutsatt att de inte modifierats på något sätt finns det några vanliga standardfel som drabbar alla Gameboys med åren. Jag går igenom dem nedan, steg för steg:

Mitt Gameboy startar inte!

Fel: Ett vanligt fel är att Gameboyet är stendött. Du har satt i fyra batterier och ditt favoritspel och föser switchen till ”ON”, men inget händer.

Lösning: Det absolut vanligaste skälet till att ditt Gameboy inte startar är oxidering på batterikontakterna. Detta kan bero på att det suttit i batterier tidigare som läckt. Då blir det en turkosgrön beläggning på kontakterna. Detta löser du enklast genom att antingen bada eller skrubba kontakterna med lite vinäger, eller vid mer omfattande beläggningar, slipa dem med en dremel eller byta ut den. På den här enheten såg jag direkt att det var en specifik kontakt som hade kraftig beläggning. Jag bytte ut den mot en kontakt från ett annat, skrotat Gameboy. Dessa kontakter finns även att köpa billigt på nätet.

Korrosion
På denna bild syns tydligt korrosion på en av batterikontakterna.
Ny batterikontakt
Ny batterikontakt!

Mitt spel startar inte!

Fel: Då var det dags att starta enheten igen. Men! Istället för att visa Nintendologgan och starta ditt favoritspel dyker det upp en oigenkännlig figur på skärmen.

Lösning: I 9 fall av 10 beror detta på antingen smutsigt spel eller smutsig connector på ditt Gameboy. Bägge dessa fel avhjälpes med isopropanol. Skrubba kontakterna på spelet och connectorn bak på din enhet så ska du se att ditt spel startar vid nästa försök!

Gameboy fel
Detta fel uppstår ofta när antingen spelet eller connectorn är smutsig/t.

Vertikala linjer på skärmen

Fel: Du har startat ditt favoritspel och allt fungerar, men det är en massa störande, vertikala linjer på skärmen.

Gameboy vertikala linjer

Lösning: Detta fel är mer delikat då lösningen är att värma upp ett område där en flatkabel från Gameboyet möter skärmen, för att dessa ska få kontakt igen. Det krävs att du öppnar din enhet och försiktigt värmer upp flatkabeln med en lödkolv, utan att röra den. Jag går igenom denna process steg för steg nedan.

  1. Öppna din enhet genom att skruva bort de sex skruvarna på baksidan. De flesta Gameboys har så kallade ”tri-wing-skruvar” vilket innebär att du behöver en speciell skruvmejsel.
  2. Separera Gameboyen i två delar genom enligt bild nedan (dra försiktigt ut flatkabeln från dess kontakt).
  3. Frigör skärmen genom att skruva bort de tio skruvarna från kretskortet.
  4. Fäst skärmdelen åter i moderkortet via flatkabeln.
  5. Ta försiktigt bort gummiremsan under skärmen.
  6. Ställ upp kontrasten på max (så att skärmen blir helt svart).
  7. Med Gameboyet igång, för din lödkolv över området nedanför skärmen (se bild nedan). OBS! Var försiktig så du inte vidrör skärmen med kolven. Den ska endast ”nudda” flatkabelns övre topp. Se till att röra dig fram och tillbaka, eller i cirklar. Stanna inte för länge på ett och samma ställe. Detta tar tid! Du märker när en linje blir ”lagad” då den slocknar. Målet är att hela skärmen ska vara svart när du är klar! Vissa linjer är svårare än andra. Tålamod är nyckeln här!
  8. När du är nöjd och alla linjer är fixade, sätt tillbaka gummilisten och skruva ihop din enhet igen. Klart!
Gameboy öppnad
För att öppna ditt Gameboy behöver du ta bort sex skruvar på baksidan. Ta sedan försiktigt loss flatkabeln för att separera enheten i två delar.
Gameboy inuti
Skruva sedan bort de tio skruvarna som fäster skärmen i skalet.
Gameboy vertikala linjer fix 1
Fäst sedan flatkabeln igen, så att din enhet sitter ihop.
Gameboy vertikala linjer fix 2
Ta försiktigt bort denna gummilist.
Gameboy vertikala linjer fix 3
För försiktigt lödkolven över området mellan skärmen och övre delen av flatkabeln. När en linje blir ”svart” är den fixad (max kontrast). Målet är en helsvart skärm.

Om din enhet är mycket smutsig kan du passa på att tvätta den när du ändå öppnat den. Om några knappar eller styrkors är sega kan du även passa på att byta knappgummin mot nya fräscha. Många enheter saknar dels batterilucka, men även skärmskydd då limmet som håller fast detta åldrats. Lyckligtvis finns det reservdelar på nätet. Så, har du gått igenom alla steg ovan och reparerat ditt Gameboy är det dags att betala några tior för dessa delar som kronan på verket för att fixa din enhet. Happy gaming!

Fungerande Gameboy

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *