Compaq Presario CDS 520

I detta inlägg skriver jag några rader om en Compaq Presario CDS 520 som jag köpte på tradera nyligen. Målet är att bygga en fullfjädrad (nåja!) MS DOS speldator, liknande min Presario 433 från barndomen. För ett mer detaljerat inlägg, besök den engelska versionen av detta inlägg: Compaq Presario CDS 520.

Compaq Presario CDS 520 specifikationer

  • År: 1994
  • CPU: 486 SX2 66 MHz (uppgraderad till DX2 66 MHz).
  • Minne: 4 mb ram (+ 16 mb expansion = 20 mb (max = 64))
  • Grafik: Integrerat Cirrus Logic grafikkort (512 kb)
  • Ljud: ESS 688 onboard sound (uppgraderad till Soundblaster 16)
  • Hårddisk: ~500 mb hdd (uppgraderad till 2gb Compact Flash)
  • 3.5¨ 1.44 mb diskettstation
  • CD-rom
  • MS DOS 6 + Windows 3.1

Inledande observationer

  • BIOS: Som oldcomputer.info nämner: dessa datorer har inte särskilt många alternativ att ställa in i BIOS. Lagringsenheter upptäcks automatiskt, och du kan välja att boota från diskett eller hårddisk. Hårddiskar större än 540 mb kan användas, men över gräns är okänd (2.5 gb är konfirmerat ok). För att komma in i BIOS, tryck F10 när en vit rektangel blinkar längst upp till höger på skärmen. Om detta misslyckas har du inte en ”setup” partition installerad och måste då använda en diskett för att komma åt BIOS. Denna diskett skapas genom att ladda ner en Softpaq: SP1363.exe (se länk ovan). Om du ska göra en fräsch DOS-installation på din dator kan du även använda denna diskett för att skapa en setup-partition på din hårddisk.
  • Integrerad design. En begränsning med dessa integrerade datorer från Compaq är såklart att om någonting går sönder, till exempel skärmen, blir hela datorn i stort sett värdelös. Det finns även begränsat utrymme för uppgraderingar i form av extra kort osv (datorn har två ISA-kortplatser). Min Presario 433 hade till exempel inte en integrerad CD-rom och nyttan med externa CD-spelare var begränsad på grund av den långsamma parallellporten. Det jag gjorde då var att använda mig av en Y-strömkabel i kombination med en lååång IDE-kabel för att hela enkelt placera en intern CD-rom som slav, utanför datorn. Fördelen med CDS 520 är att den har integrerad CD-spelare vilket gör det enkelt att föra över data genom att bränna CD-r skivor (jag använder fortfarande CD-r skivor för att bränna spel till Dreamcast så jag har ett gäng liggandes).

Installera ett Soundblaster 16

Mitt största problem med CDS 520 var det integrerade ljudkortet: ESS688. Det är förvisso kompatibelt med Soundblaster (pro), men ljudvolymen tenderar att vara för hög och volymknapparna på datorns framsida fungerar sisådär (även mjukvarumixern är rätt kass). Så, jag siktade på att installera att troget Soundblaster 16 ISA som kunde nyttja de interna högtalarna + hitta ett sätt att kontrollera volymen på.

Jag hittade ett Soundblaster 16 CT2960 på Österrikiska eBay till ett bra pris. Det är förvisso av VIBRA-serien, vilken har fått en del kritik, men jag tycker att det fungerar förträffligt. För att koppla kortet till Presarions inbyggda högtalare använde jag 3.5 mm ljudutgången i kombination med en ljudkabel med inbyggd volymkontroll som får ligga vid sidan av datorn. Denna lösning fungerar mycket väl. Enda problemet är att höger högtalare även agerade som ”PC speaker”. Jag löste detta genom att använda en högtalare från en skrotad Nintendo Gameboy som PC speaker. Så, nu kan jag njuta av gamla dos-spel med full Soundblaster-kompabilitet. Denna modifikation gjordes utan några som helst ingrepp på datorn och kan återställas till original.

Compaq Presario CDS 520 Sound
Compaq Presario Sound

Jag installerade VIBRA16 drivrutiner från Sound Blaster 16 Value PnP (Vibra16) CD som jag laddade hem från Vogonsdrivers.com. Eftersom kortet är Plug n Play installerar det en TSR drivrutin tillsammans med ytterligare konfiguration, t.ex. ”set blaster”. De tog inte upp altför mycket minne, jag hade 616kb ledigt efter installationen. Detta kan förmodligen optimeras ytterligare senare (jag tog t.ex. bort allt innehåll som installationen la till i config.sys).

Ytterligare uppgraderingar: cpu, minne

(Dessa beskrivs närmare i det engelska inlägget: Compaq Presario CDS 520).

  • CPU: Uppgraderades till en Intel DX2 66 MHz. Den passar direkt i sockeln.
  • Minnet uppgraderades med två moduler (2 * 8 mb) köpta från tyska eBay. Det ger 20 mb totalt. Mer än tillräckligt för dos-spel!

”Compaq” står för ”Compability” (kompabilitet) och ”Quality” (kvalitet). Kompabilitet refererar till kompabilitet med IBM PC efter att den blivit en standard på datormarknaden på 1980-talet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *