21 oktober 2015. Det var datumet Marty McFly och Dr. Emmett ”Doc” Brown åker till i filmen Tillbaka till framtiden 2. Det är även datumet för detta inlägg. Filmen från 1989 var uppföljaren till den klassiska Tillbaka till framtiden som släpptes 1985. Det blev till slut en trilogi som numera har kultstatus och en mängd fans. Nyligen släpptes en trevlig dokumentär om filmerna på NetFlix där man får en insikt i fankulturen kring filmen och en massa trevliga historier från inspelningarna av första filmen. I detta inlägg har vi samlat en del trevliga fakta från filmerna.
- Manuset till första filmen tog Bob Gale och Robert Zemeckis flera år att skriva. De hämtade bland annat inspiration från sina föräldrars skolgång på 1950-talet. I filmen åker Marty McFly, spelad av Michael J Fox, tillbaka till 1955 i en tidsmaskin. Gale ställde sig frågan: vad skulle hända om jag gick på samma skola som mina föräldrar? Därav scenariot i filmen.
- Michael J. Fox var förstavalet som rollen för Marty McFly, men hade fullt upp med TV-serien Family Ties (Sv: Fem i familjen). Andranamnet blev Eric Stoltz och man började inspelningarna med honom. Faktum är att det finns en hel, oförstörd film med Stoltz i huvudrollen. Dock kände man att scenerna med Stoltz inte klickade och att humorn inte fungerade. Lösningen: man gav Stolz sparken och lyckades få in Fox istället. Fox fick spela in Family Ties på förmiddagarna och Tillbaka till Framtiden på eftermiddagarna. För Doc Brown var John Lithgow förstavalet, men han var inte tillgänglig. Andravalet, Christopher Lloyd blev ju inte så tokigt om man säger så. Han är klippt och skuren för rollen som halvgalen vetenskapsman.
- Tidsmaskinen, i form av en sportbil (DeLorean DMC-12) var inte med i tankarna från början. Slutscenen skulle till exempel innehålla en kombination av ett kärnkraftverk och ett kylskåp: ungefär som en av de första scenerna i Indiana Jones och Kristalldödskallens rike. Nu har DeLorean blivit en symbol för filmtrilogin Tillbaka till framtiden. De som har medel, köper sig en DeLorean och bygger ihop en egen ”tidsmaskin”. I filmerna användes sju bilar men bara tre av dem finns kvar idag. En står på Universal Studios i Florida (se bild).
- Tillbaka till framtiden vann en Oscar för ”Best Sound Editing” 1985. När det kommer till ljud är nog filmernas karaktäristiska soundtrack det man först kommer att tänka på.
Det lär inte bli någon Tillbaka till framtiden 4. Dock hoppas vi att någon gång få se versionen med Eric Stoltz i huvudrollen!